Hinna skolebibliotek anbefaler

Karin, skolebibliotekar på Hinna skole, anbefaler bøkene under. Alle bøkene er det mulig å låne på Hinna skole.


Sara Shepard:

”Små, søte løgnere”

De fire vakre og bekymringsløse venninnene Aria, Hanna, Spencer og Emily, lever tilsynelatende perfekte og sorgløse liv i en velstående forstad til Rosewood. Men de har alle en mørk hemmelighet de prøver å skjule for hverandre. Alison er ledere i gjengen. De fire venninnene gjør alt for å få hennes oppmerksomhet, og Alison er den eneste som kjenner hemmelighetene til venninnene. En kveld da alle jentene overnatter sammen forsvinner Alison, kroppen hennes blir aldri funnet. Jentene er knust av sorg, men også litt lettet. Så, tre år sener begynner underlige ting å skje. Venninnegjengen er oppløst og de tror de er ferdig med fortiden. Da begynner de å motta mystiske beskjeder fra «A», som vet nøyaktig hva de foretar seg, og som truer med å røpe dem. Fortelling for ungdomstrinnet.

 

Suzanne Collins:

”Dødslekene” og ”Opp i flammer”

2 bøker i en:
Dødslekene: Capitol er den velstående høyteknologiske hovedstaden i staten Panem. Byen er omgitt av tolv distrikter der innbyggerne sulter og lider nød. Capitol styrer og kontrollerer utkantdistriktene med jernhånd ved å tvinge dem til å sende en gutt og ei jente mellom 12 og 18 år til de årlige sultelekene, en kamp på liv og død, direktesendt på tv. I den fattigste av provinsene bor 16 år gamle Katniss Everdeen. Hun har en lillesøster på 12 år, Prim, som hun prøver å beskytte så godt hun kan. Da Prim blir trukket ut til å delta i sultelekene bestemmer Katniss seg for å ta hennes plass for å redde henne. Det er det samme som å undertegne sin egen dødsdom. Fra nå av er det om å drepe eller bli drept. Det er bare en vinner. Historien er en blodtørstig variant av Robinson-ekspedisjonen, reality-tv med livet som innsats, men det er også en kjærlighetshistorie og et sterkt kvinneportrett.
Opp i flammer: Katniss og Peeta fra det lut fattige distrikt tolv vant mot alle odds Dødslekene. Men seieren ble deres gjennom å trosse det mektige Capitol. Det nådeløse Capitol tapte ansikt og autoritet. Det skjer ikke ustraffet. Et halvt år etter seieren, blir vinnerne sendt ut på seiersturne gjennom distriktene, der de tvinges til å møte familiene til sine drepte konkurrenter. Samtidig er det noe som ulmer i befolkningen. Det går rykter om begynnende opprør i flere distrikter. Til sin store redsel skjønner Katniss og Peeta at de har en viktig rolle i dette opprøret.

”Fugl Føniks”

Katniss Everdeen, jenta som sto i brann, har overlevd. Storm har flyktet. Peeta er blitt tatt til fange av Capitol. Distrikt 13 eksisterer likevel. Nye opprørere trer frem. En revolusjon er på trappene. Da Katniss ble reddet ut av arenaen, var det tilsiktet. At hun har vært en del av revolusjonen i lang tid uten å vite om det selv, er også en del av planen. Distrikt 13 har kommet frem fra skyggene og ønsker å styrte Capitol. Det virker som om alle har hatt en finger med i spillet i utarbeidelse av de detaljerte planene, bortsett fra Katniss. For at opprøret skal lykkes, må Katniss gå med på å bli en brikke i spillet og ta på seg ansvaret for utallige liv. For å klare dette, må hun skyve bort følelsen av sinne og mistro. Hun må bli opprørernes «Spottekråke», koste hva det koste vil.

 

Rick Riordan:

”Titanens forbannelse”

Percy Jackson mottar en bekymret melding fra sin gode venn Grover, som har oppdaget to nye, mektige havguder. Annabeth og Thalia drar av gårde sammen med Percy for å hjelpe Grover. Bevæpnet med bronsesverdet Anaklusmos er de forberedt på det meste, tror de. Titanen Kronos har imidlertid satt opp en utspekulert felle, og de unge heltene er i ferd med å gå rett i den. Percy og vennene hans står overfor sin farligste utfordring hittil. De må bryte den grusomme Titanens forbannelse.

 

Michael Grant:

”Forsvunnet” (”Gone”)

På mystisk vis forsvinner alle over 15 år. Ingen voksne. Ingen lærere, ingen politimenn, ingen leger, ingen foreldre. Mobiltelefonene slutter å virke og internett og tv har gått i svart. Det er ikke mulig å få hjelp, ei heller å finne ut av hva som egentlig har skjedd. Sulten truer. Bøllene tar styringa og en skummel skapning lurer rundt. Dyr og tenåringene forandrer seg, de utvikler nye sider. Noen får uforståelig, farlig, dødelig makt, som vokser seg større for hver dag. Den nye verden er skremmende, og man må velge side. En kamp er under oppseiling, vestkant mot østkant. De mektige bøllene mot de svake. Tiden er i ferd med å renne ut.

 

Sigbjørn Moestue:

”Den siste magiker”

Simen Clausen er en helt vanlig 12-åring fra Kløfta. En uskyldig guttestrek hos stedets original blir vendepunktet i livet hans. Den gamle mannen de har knust ruten hos, viser seg å være en ekte magiker. Gjennom alle tider har man jaktet på, torturert og drept de mektige magikerne, som vokter hemmeligheter med så voldsomme dimensjoner at de for enhver pris må forhindres i å havne i uinnvidde hender. Nå er Gregers, den siste magikeren, i ferd med å bli oppdaget. Han trenger en som kan ta opp arven etter seg. Valget faller på Simen. Men nettet er i ferd med å snøres rundt dem. Gregers blir drept foran øynene til Simen, og huset brent. Simen står alene tilbake som den siste magiker, en oppgave han er alt annet enn klar for.

 

Neil Gaiman:

”Coraline”

Rett etter at de har flyttet til det nye huset, oppdager Coraline en dør som ikke kan åpnes. Bak den er det bare en murvegg, helt til den en dag plutselig leder inn i et speilbilde av deres egen leilighet. Der møter Coraline også speilbilder av sine egne foreldre – men i en versjon som er omsorgsfulle og alltid har tid til henne. Det er andre barn der også, og foreldrene lager god mat til dem. Det er bare en ting som er rart: Alle har knapper i stedet for øyne! Og etter hvert begynner Coraline å lengte tilbake til sine egne foreldre.

”Kirkegårdsboken”

Nobody Owens, eller Bob som han også blir kalt, er en helt vanlig gutt som vokser opp på en kirkegård. Han ville vært fullstendig normal hvis han ikke hadde bodd på en kirkegård, hvor han blir oppdratt og utdannet av spøkelser. Kirkegården byr på både farer og spennende opplevelser, men det er i landet til de levende at de virkelige farer truer. Der bor nemlig Jack, mannen som allerede har tatt livet av Nobodys familie, og som fortsatt leter etter Nobody. Spenning for mellomtrinnet.

 

Shannon Hale:

”Fjellprinsessen”

Miri er 14 år og bor i en fjellandsby. Verken Miri eller de andre jentene i byen har noen gang tenkt tanken om å bli prinsesse. En dag kommer det et bud fra dalen om at prinsen skal finne seg en ektefelle som skal velges fra fjellandsbyen der Miri bor. Alle jenter i passende alder blir sendt til en prinsesseskole. Jentene har et år med beinhard konkurranse og en hjerteløs lærer foran seg. Miri oppdager at hun har en helt spesiell begavelse. Dette er en fantasyfortelling med en feministisk vri.

 

Iselin B Alvestad:

”Veien følger hjertet”

I den søvnige landsbyen Mumbyville vokser Alanya opp hos tante Munny og onkel Pip. Sine opprinnelige foreldre vet hun lite om. En natt forandrer Alanyas fredfulle tilværelse seg da noen ryttere invaderer landsbyen og jakter på henne. Med nød og neppe slipper hun unna med hjelp fra duffeldvergene. De tar henne med under jorda hvor hun møter trollmannen Kasimi. Sammen reiser de til byen Abylon for å redde Pip, og for å bekjempe de onde kreftene som har tatt over landet. Gradvis kommer det for en dag at Alanya er av kongelig blod. Dette er en fantasyfabel om krig og kjærlighet, om å stole på seg selv og det gode i mennesker.

 

Liv Margareth Alver:

Døden er her”

Året er 239 e.Kr. og unggutten Are våkner opp på en storgård i Østfold og hører åndenes hvisking. Samtidig i en romersk provins, langt i sør, flykter Sirona fra et liv som slave, mens slaven Bothwar gråter over sin døde far i det frie Germanias skoger. Disse tre ungdommenes skjebner blir knyttet sammen i en tid da romernes grense mot barbarene går som et bånd gjennom Europa. «Slangeringen» er en historisk fantasy og den første boka i serien er lagt til Norden i Romertiden, en mindre kjent, men spennende periode i vår historie.

 

Geir Moseng:

”Alt skal bli bra”

Jarle har flyttet fra Stavanger og må begynne på ny skole. Jarle ser og hører ting han ikke kan forklare. Litt etter litt avdekkes historien om hvorfor Jarle og moren måtte flytte og om det dramatiske som skjedde. Den eneste Jarle får kontakt med i den nye klassen er Trygve, en ensom og spesiell gutt som er veldig opptatt av ånder og spiritisme. Trygve prøver å komme i kontakt med Jarles tvillingsøster som døde i en bilulykke for noen år siden. Dette vet ikke Jarle noe om, og i en presset situasjon svikter han Trygve. Det er andre gang Jarle svikter en venn, og han er nødt til å ta et oppgjør med sin egen samvittighet og det han har gjort. I tillegg sliter han med en redselsfull mor som har mye av skylden for at Jarle er i krise.

 

Yngve Frøyen:

”Gutten som hatet desember”

Det er desember og julefreden er i ferd med å senke seg. Men i en liten norsk småby har mørke krefter inntatt byen. Butikker stenger dørene og mennesker forsvinner. Noen skikkelser driver med mystisk sprengningsarbeid, de borer dype hull i bakken og fyller dem med sprengstoff. Det eneste som står mellom byen og tilintetgjørelsen, er en ung muslimsk jente som trenger en venn, og en foreldreløs gutt som er hjemsøkt av mareritt og skyldfølelse. For å unngå katastrofen må Benjamin og Shohreh finne sammen for å bekjempe eldgammel ondskap og sine egne demoner.

 

G. P. Taylor:

”Skyggemaneren”

Fantasy. Den ondskapsfulle soknepresten Obadiah Demurral styrer den lille byen Withby med jernhånd i 1700-tallets England. Men Obadiah er ikke fornøyd ? han ønsker å få kontroll over hele verden. Han skyr ingen midler for å få sin vilje gjennom, og nå har han planer om å skaffe seg et våpen som til og med skal få Gud og englene til å lyde. Thomas og hans venn Kate dras ufrivillig inn i en åndeløs spennende kamp mellom det onde og det gode, der mystiske skapninger og uventede farer lurer i skogen og der ingenting lenger kan tas for gitt. Dette er en episk fortelling for barn i Tolkien-stil. Mange mystiske farer lurer i kampen mellom det gode og det onde. Boka ble nominert til ?Beste barne og ungdomsbok» og «Beste nykommer» av British Book Awards i 2003. I den engelske avisa «Daily Mail» ble den kalt «hotter than Potter?

 

John Boyne:

”Gutten i den stripete pyjamasen”

Handlingen i denne romanen foregår under krigen i Berlin 1942. En dag Bruno kommer hjem fra skolen har faren pakket ned alle tingene hans. Faren har fått en ny og bedre jobb og de skal flytte langt vekk. De flytter til et sted som er omringet av høye gjerder som gjør det umulig å se de andre menneskene som bor på den andre siden. Ikke er det noen å leke med der heller. Bruno bestemmer seg for og utforske området, for han mener det må være mer å oppdage der enn det han har gjort til nå. På sin oppdagelsesferd møter han en annen gutt som har det helt annerledes en han selv. De to blir venner, men vennskapet mellom de to guttene får fatale konsekvenser. Ungdomsbok for ungdomstrinnet.

 

Stein Erik Lunde:

”Et dårlig år”

Roland er inne i et dårlig år. Det hele startet da kjæresten hans, Sara, gikk fra ham. Alt var så perfekt når han var sammen med henne. Nå er Roland sammen med Line, men han vet ikke helt hvorfor eller hvordan det skjedde. Ikke vet han hvordan han skal komme seg ut av forholdet til Line heller. Dette er en fortelling om kjærlighet, savn og feighet.

 

Ingvar Ambjørnsen:

”Drapene i Barkvik”

Fillip er 16 år og bor hos onkel Ernst fordi han ikke kommer overens med foreldrene sine, og i tillegg har han hatt en del ungdomsproblemer. Onkel Ernst er kriminalreporter i magasinet «Nye kriminaljournalen» og blir sendt rundt på oppdrag. I den lille byen Barkvik har det skjedd et bestialsk drap og onkel Ernst reiser til Barkvik for å dekke drapet. Fillip er en habil fotograf og får være med som onkel Ernsts fotograf. For politiet virker drapet opplagt, de har allerede arrestert en mann. Men Fillip og onkel Ernst har en mistanke om at det er feil person som er arrestert når Fillip kommer i kontakt med noen ungdommer i byen som virker som de har noe å skjule. Fillip og onkel Ernst begynner å nøste opp i saker og ting som innbyggerne i Barkvik helst ikke vil vite noe om.

 

Mats Wahl:

”Kill”

Dette er tredje boka om kriminalinspektør Harald Fors fra Stockholm som etterforsker forbrytelser der barn og unge er både gjerningsmenn og ofre. Denne gang handler det om volden som er en del av dagens samfunn, men som vi ikke vil høre om. På den lokale barneskolen skader en mann en av kantinearbeiderne, og på lekeplassen finner politiet to sju år gamle jenter skutt, den ene drept, den andre hardt skadd. Politiet har ingen mistenkte, men drapsvåpenet er stjålet fra Harald Fors, som ble slått ned utenfor kiosken dagen før av noen ungdommer. Kriminalinspektør Fors får ansvaret med å løse saken, selv om pistolen var hans og han er veldig forslått.


”Den usynlige”

Hilmer Eriksson er en gutt på 16 år som er sporløst forsvunnet. Han skulle bare sykle for å hente noe, men kommer aldri tilbake. Kriminalinspektør Harald Fors fra Stockholm har fått i oppdrag å finne ut hva som har skjedd med Hilmer, og snakker med folk i nærmiljøet. De vet nok en del, men forteller ikke så mye. Etter hvert viser det seg at det er ungdommer med nynazistiske sympatier som har slått ned Hilmer, og politiet finner ham sterkt skadet i en komposthaug, og han dør senere på sykehuset. Hva som har skjedd, blir gradvis avdekket gjennom politietterforskerens arbeid og gjennom Hilmers usynlige tilstedeværelse i fortellingen. Synsvinkelen skifter mellom Hilmer og politietterforskeren. Boka gir et godt innblikk i politiets arbeidsmåter, bygdelivet og bakgrunnen til de nynazistiske ungdommene. Det er opp til leseren å vurdere hvem som har skyld i det som skjer.

 

Johan Harstad:

”Darlah”

Mia er en ung rockejente som bor i Stavanger og spiller i band. Aller helst vil hun bare henge ute i hjembyen. Foreldrene hennes melder henne på NASAs historiske lotteri for ungdom hvor tre vinnere får et opphold ute i verdensrommet. Alle vil jo til månen, det er jo en enestående sjanse, tenker foreldrene hennes. Mot sin vilje havner Mia på månen. Alle de tre vinnerne opplever en del uforklarlige hendelser. På et gamlehjem i Miami sitter en mann med bakgrunn i det amerikanske forsvaret som knapt husker sitt eget navn. Men en ting er han sikker på og det er at en ny ekspedisjon til månen kan bety slutten på alt.

 

Nancy Farmer:

”Skorpionens hus”

Matt Alacrán har alltid hatt et stempel under den ene foten der det står «Alacrán-godsets eiendom». Han har ingen foreldre, og kjenner ingen andre enn den snille damen han er vokst opp hos. Matt er nemlig en klone. Alacrán-godset er eid av en 140 år gammel mann som bare kalles El Patrón, som dyrker kloner som kan stille organer til rådighet etter som hans egne blir for gamle. El Patrón blir mot alle odds glad i Matt, og begynner å behandle han som en sønn. Men så svikter plutselig hjertet til El Patrón…

 

Lars Mæhle:

”Landet under isen”

Fire sakna ungdommar. Tre stammar. Eit bortgløymt land under isen. Sju protokollar. Ein utvald. Ein forrædar. Den siste striden er her. No. Midt i blant oss. Leo Rubin er mot sin vilje utvald til å kjempe mot den vonde munken, og på vegen opplever han krig mellom stammane og sterke krefter han må stå imot. Her er to verder, Smalvik i vår verd, og under isen som er utanomverda. Kampen står mot dei tre store verdsreligionane. Nynorsk tekst.

 

Torvald Sund:

”Dans stille før stormen”

Julie har øvd som ein galen for å klare opptaksprøvene til ballettskolen i London, men denne ettermiddagen rett før ho skal reise tar ho ein pause i dansinga for å vere med kjærasten ut i sjarken hans. Dei går i land på skjera, men brått blir idyllen brutt av ei ulykke. Julie må sette livet og dansen på spill for å redde den unge fiskaren ho elskar. Dette er ei dramatisk og sørgjeleg kjærleikshistorie om hav, dans og to unge elskande som ikkje deler framtidstankar, men likevel drøymer om eit liv med kvarandre, og om kjærleik på tvers av bakgrunn og familie.

 

Charlotte Glaser Munch:

”Alene sammen”

”Alene sammen” handler om kjærlighet. Om hvor vanskelig det kan være når man er glade i hverandre, men likevel usikre både på hverandre og seg selv. Det unge paret i denne boka, Kikke og Kira, forteller historien om den altoppslukende kjærligheten mellom dem i hvert sitt språk, og leseren får ta del i de tankene de ikke tør dele med hverandre. Ikke til å begynne med, i hvert fall. I det minste er de enige om at å kysse bra, det gjør de! Hvordan skal man unngå å forbli «Alene sammen»?

 

Kari Sverdrup:

”Miraklenes tid er forbi”

Jonas er 15 år og har omsider fått seg kjæreste. Det er sommerferie og Jonas og kjæresten må tilbringe ferien hver for seg. Å håndtere et avstandsforhold er ikke enkelt, og i hvert fall ikke når Jonas stesøster, Linda, er veldig til stede. Det tette vennskapet mellom Jonas og Linda blir i meste laget for kjæresten til Jonas. Dette er en humoristisk fortelling om kjærlighet, sjalusi og forviklinger.

 

Hilde Hagerup:

”Alt som er galt med Georg”

Malin ser tilbake på det året hun var 14, feit og opp over ørene forelsket i Georg. Det er de to siste månedene på ungdomsskolen. Klassen har gått seg til, alle roller er for lengst fordelt. Georg kommer ny i klassen, har allerede et rykte foran seg som en opprører, samtidig som han minst er like smart, faglig sett. Han lar ofte sinnet sitt gå ut over uskyldige ofre. Malin, som før har vært utestengt fra ungdomsgjengen, kommer innunder Georgs beskyttelse. Mattelærer Jansrud derimot, som holder på å bli blind, blir utsatt for psykisk terror og den nedrigste vold, og det er Georg som får det til å skje. Visst er det mye galt med Georg. En voldelig far og et hjem i oppbrudd skal være forklaringen. Dette er en fortelling om ondskap og konflikter i en klasse.


Jeg elsker deg”

Ellens mamma er syk, alvorlig syk. I mange måneder har hun enten sittet i den gule stolen ved vinduet eller ligget i sengen. Ellen elsker mammaen sin, og mamma elsker henne. Men Ellen innser at hun trenger flere som elsker henne og må finne en annen også, det er ikke nok med bare mamma lenger. Det er ikke så enkelt å finne en reserve, for i tillegg til å savne mamma, sliter Ellen også med å kommunisere med andre enn mamma. En nabo sier Ellen har helt spesielle behov. Dette er en fortelling om forholdet mellom mor og datter og om og nå frem med kommunikasjonen.


”Bittet”

Jonas Nilsen er 14 år. I seks år av hans liv har mamma vært i fengsel, men nå har hun sonet ferdig. Jonas gruer seg til hun kommer hjem, for da får hun vite sannheten. Jonas har i mange år hatt sin egen måte å hanskes med virkeligheten på. Han har diktet opp historier for å ha noe å snakke om når han besøkte mamma i fengslet. Det har han gjort for å gjøre hverdagen lettere for seg selv og mamma. Han vet at nå må han fortelle henne at han ikke er populær, ikke er valgt inn i elevrådet, at han gjør det dårlig på skolen, og at han ikke har en kjæreste som heter Bobby. Det er ikke lett for Jonas. Han og faren har heller ikke vært særlig på lag. Det er mye som står på spill, og det blir viktig at mamma forstår.

 

Christian Støre Valeur:

”Steffen tar sin del av ansvaret”

Steffen er lei av alt maset om forurensing og miljøvern, internett og informasjon, advarsler og oppfordringer. Han drar på hyttetur alene, der har han planer om å leve uten varme og lys, for å redde verden fra miljøkatastrofen. En hverdagssatire om ungdommelig undermot, og om å ha vokst opp med dårlig samvittighet overfor en hel jordklode.

 

Helga Gunerius Eriksen:

”Eg er  på veg”

Donna har vore på ferie på Mallorca, der møtte ho José. Det er eit møte som vil prege ho for resten av livet, ho vart gravid. Når boka startar, er ho allereie seks månader på veg. Ho ser attende på dei fine stundene ho hadde saman med José på Mallorca, samstundes som ho må leve med dei harde realitetane heime i Noreg. Donna er fortvilt og veit ikkje kva ho skal gjere. Donna er tidlegare kjent frå bøkene «Stjerna over Bergen» (1992) og «Donna Q» (1995).


”Roma amor”

Inga går i første klasse på vidaregåande skule. I vinterferien har mor hennar bestemt at Inga må reise på ferie til Roma med onkel Inge. Roma er jo ikkje den verste staden ein kan reise, men Inga ville ikkje at mora berre skulle bestemme det uten å spørje ho! Men det viser seg at Roma vert ei flott oppleving. Dei hamnar midt oppi ein stor demonstrasjon mot krigen i Irak, og det fører til at Inga møter Angelo, som når han ikkje er ute og demonstrerer for fred, spelar fotball. Sjølv om protesten mot invasjonen av Irak ikkje gir nokre resultat, truar ein meir nærliggjande invasjon Inga: Angelo sin invasjon av kjenslene hennar… Det finnes fleire bøker om Inga: «Inga jente er som du!» (1989) «Finn Inga!» (1991).

 

Endre Lund Eriksen:

”Super”

14 år gamle Julie er lei av å være engstelig og alene. Hun er lei av å sitte hjemme sammen med foreldrene på fredagskveldene. Men denne sommeren har hun bestemt seg for å endre på dette. Hun lurer foreldrene til å tro hun drar på sommerleir, men i stedet er hun hjemme. En hel uke skal hun gjøre akkurat det hun vil. Drikke seg full. Ta tatovering. Kjøre bil. Få seg nye venner. Og hun blir kjent med noen, Jomar, som er nyinnflyttet i naboleiligheten. Sammen med Jomar tør hun gjøre ting hun aldri har tort før. Sammen med ham blir hun helt super. Historiens hovedperson er blind. En fortelling med mye humor, men også om alvorlige temaer.

 

Susanne Fisher Staples:

”Stjernesamleren”

12 år gamle Najmah bor i en afghansk landsby sammen med familien sin. Når faren og storebroren blir tvunget inn i Taliban-hæren og moren og den nyfødte lillebroren mister livet under et flyangrep, blir hun helt alene. Elaine, med det islamske navnet Nusrat, er også alene. Hun er opprinnelig amerikansk men har flyttet til Pakistan sammen med sin afghanske ektemann som driver et sykehus i Mazar-i-Sharif i Afghanistan. I påvente av at krigen skal ta slutt og ektemannen skal vende tilbake til Pakistan, driver Nusrat og underviser flyktningbarna i sin egen hage i Peshawar, nær den afghanske grensen. Najmah har begitt seg ut på en lang og farefull ferd over fjellene og grensen til Pakistan for å finne faren og broren. Slik krysses Najmahs og Nusrats veier. Sammen må de begge finne veien hjem.

 

Lise Knudsen:

”Svarte vinger”

Denne romanen gir et portrett av et skjørt og vanskelig kunstnersinn. Dea er 19 år og full av drivkraft og talent. Når hun spiller, blir hun helt oppslukt av musikken, men det er ikke lett å få forståelse for en slik hengivenhet. Hun kjemper for å klare å stå imot all snusfornuften som omringer henne. Bare det å få øvd nok til konserten hun skal holde, er en stor utfordring. I tillegg må hun stå imot morens jernvilje, farens tafatthet og alle anklagene fra venninnen. Det er mange følelser som river og sliter i Dea og det er ikke alltid lett å være sterk nok til å følge sine egne følelser. Dette er en roman om sterke evner og å være annerledes, men og om Deas angst og sensualitet. Boka har mange korte kapitler og er satt med gode, leservennlige typer.


”Med plekter i lomma”

Juni spiller i band sammen med tre gutter og to jenter. Det er Juni som har det største talentet, hun har spilt fra hun var ganske liten. Bandet jobber med å finne det ultimate bandnavnet og å få til en skikkelig vreng. Her blir det mye fuzzboks og wah-wah-pedal og gitardrømmer. Boka følger Juni i hennes søken etter hva hun vil og kan og hvordan hun prøver å finne fotfeste i vennekretsen, familien eller i musikken.

 

Sverre Henmo:

”Opp som en løve”

Leos syvendeklasse er på leirskole sammen med en klasse fra Sandefjord. Leirskole betyr rare regler, lange turer, spennende jenter og sløve hyggekvelder, trivelige minner for de fleste. Men for outsideren Leo blir turen en kamp om posisjon blant klassens verstinger, en posisjon bygd på sparking nedover og regelrett terror. Som eksponent for asosiale verdier vrakes han av gjengen når leirskolens positive atmosfære slår igjennom. Heldigvis betyr også leirskole oppmerksomme lærere som tar de unge på alvor. Det kommer frem at også Leo er et offer og at hans verdisystem smerter ham selv like mye som dem han mobber. Klassevenninnen Annika ser gjennom den tøffe masken og gir Leo tilbake den gode selvfølelsen som gjør at han kan opptre mer konstruktivt i forhold til seg selv og andre.

 

Emma Hamberg:

”Linas kveldsbok”

15-årige Lina skriver dagbok, det vil si hun skriver to dagbøker. En som alle gjerne kan tyvlese, for der skriver hun om livet sitt slik hun ønsker at det skal være. I den er hun kul, verdensvant og populær. Den andre dagboka gjemmer hun godt, for der står sannheten. I denne dagboka forteller Lina om alt slik det faktisk er. Hun er usikker, ukysset, hun er flere lysår fra den hun ønsker å være. Men Lina har bestemt seg for å endre på det. Hun skal begynne i niende klasse og det er nå alt skal skje. Dette er en bok som beskriver hvordan det er å være jente i tenårene, uroen for ikke å passe inn, presset for å bli av med uskylden, gleden og angsten for den første fylla og bakrusen samt usikkerheten som overskygger all vilje til å våge å være seg selv.

 

Carl Hiaasen:

”Rett i dass”

Noahs far havner i fengsel etter at han har prøvd å senke kasinobåten Coral Queen. Faren mener kasinobåten driver med miljøkriminalitet, at de spyler kloakken fra båten rett ut i havnebassenget, men han kan ikke bevise det. De lokale badestrendene langs Floridakysten bærer preg av forurensingen. Mens faren er i fengsel, bestemmer Noah at han vil ta opp tråden der faren slapp. Han vil bevise at Coral Queen driver med ulovligheter i vinnings hensikt. Noahs utfordring blir å finne ut hvordan. Foruten miljøkriminalitet handler det også om korrupte politikere, griske spekulanter og bortreiste politifolk.


”Uhu”

Roy Eberhardt har aldri hatt lyst til å bo i Florida, men familien hans flytter ofte, og nå er det der han har havnet. Ikke fordi det er så nøye; han er vant til å være den nye gutten på skolen, og bøllene i Florida er ikke verre enn bøller andre steder. En dag oppdager han noe merkelig. En gutt løper vekk fra skolebussen, uten skolebøker og uten sko. Dette er det første interessante Roy har sett siden han kom til Florida, og han bestemmer seg for å finne ut hvem denne gutten er. Og hva i all verden han har å gjøre med en mengde merkelige dyr.

 

Sverre Knudsen:

”Elsker”

Viktor er 17 år da han ser bildene av Susanne, som er modell, for første gang i avisa. Det ene bildet er tatt av henne for et par år siden, hvor hun fremstår som søt og deilig. Det andre bildet viser henne nå, idet fotografen har sneket seg innpå henne og tatt bilde av en rasende Susanne. Viktor synes det er så mye energi i de to bildene og blir forelsket i henne, han vet hun tilhører ham. Men det er lettere sagt enn gjort å gjøre Susanne til hans. Viktor er ikke av dem som gir seg med det første, han er full av vilje, fascinasjon og kåthet, samtidig skråsikker og grublende. Han kastes stadig mellom himmel og helvete og både gjør og tenker mye usedvanlig på denne reisen.

 

Karin Kinge Lindboe:

”Stella”

En fortelling om vennskap, kjærlighet, livet og døden. Stella er bestevenninnen til Benny. Begge er de femten, har like lange fletter, og de har kjent hverandre hele livet. Men en dag kommer ikke Stella på skolen. Hun sender ingen meldinger, og hun svarer ikke på mobilen. Benny blir knust da hun får vite at Stella er blitt alvorlig syk. Men hun kan ikke gi opp. Ikke når det gjelder Stella. Selv ikke da Stella blir kjæreste med en gutt fra klassen, som Benny ikke kan fordra. Nå må hun til og med dele Stella med ham.

 

Hans Petter Laberg:

”Honeybunny”

Steinar er 16 år og er nettopp blitt sammen med skolens merkeligste jente, HoneyBunny, som helst vil gjøre som hun selv vil. Hun vil ikke være forbundet med Steinar, mens han egentlig ikke skjønner hvordan de to er blitt sammen i det hele tatt. HoneyBunny gjør det slutt med Steinar. Samtidig får han et brev fra sin biologiske far som stakk av da han var liten. Faren ønsker kontakt igjen med Steinar, men det ender med at Steinar slår han ned. Etter hvert blir Steinar sammen med skolens ordentligste jente, men det er ikke det han egentlig ønsker. Det meste ordner seg til slutt, ikke helt slik Steinar ønsker, men han tar et oppgjør med seg selv, og sitt forhold til HoneyBunny og sine to fedre.


”Holde hardt og aldri slippe”

Fortelleren er 17 år gammel og avstandsforelsket i, eller nærmest besatt av, en jente på skolen. Det blir tidlig klart at livet ikke er så normalt for denne gutten som det burde vært. Han er på vei opp fra en skikkelig nedtur, og på god vei inn i en ny. I løpet av fire dager vokser problemene og han har bare lyst til å sprekke, sånn at alt kan renne ut. Problemene fortsetter å fylle ham opp, og til slutt er det ingen vei utenom. Men denne gangen ser han at det er mulig å ta i mot hjelp.

 

Steinar Høiback:

Gutenbergs hemmelighet”

Sophus Blix er egentlig ikke så glad i å lese, men da han fyller 15 år får han velge seg en bok i onkelens antikvariat. Nede i antikvariatets kjeller finner han en gammel, vakkert innbundet bok. Det viser seg at boka inneholder en stor hemmelighet. Underlige ting begynner å skje, og onkelen sier han er en utvalgt, en vokter. Sophus vil egentlig bare være seg selv, men snart blir han nødt til å ta stilling til hva han skal gjøre. Boka er en kode til en skatt, som flere er interessert i, og det blir etter hvert et farlig kappløp om å nå frem til skatten først.

 

Janne Teller:

”Ingenting”

«Pierre Anthon sluttet på skolen den dagen han oppdaget at det ikke lenger var noe poeng i å gjøre noe, når ingenting likevel betydde noe». Første dag i 7. klasse melder Pierre Anthon seg ut, setter seg i et plommetre og erklærer at ingenting betyr noenting. Klassens forsøk på å overbevise ham om noe annet utvikler seg i ondere og ondere retning. «Ingenting» er en bok om gruppepress og mobbing i ungdomsårene – og hva som skjer når vi ikke lenger kan finne noen mening med vår eksistens. Boka blir kalt en dansk «Fluenes herre».

 

Thor Soltvedt:

”Alexanderplass”

Alex er 18 år og rullestolbruker. Han går på medialinja på yrkesskolen og har Åge Bang som er i tyveårene som sin assistent. Alex har en sterk personlighet og vet å bruke handikapet sitt til å herse og regjere med overfor elever og lærere. Han overtaler klassen til å dra på studietur til Berlin, men det er ikke tilfeldig at han vil dra dit. Han er hektet på tvilsomme nettsider og har lagt en hemmelig plan som får store konsekvenser for både seg og Åge. Dette er en historie om hvordan påvirkning og manipulasjon kan føre til gale valg og hvor lett det er å komme ut av kurs.

 

Terje Torkildsen:

”Marci Marco”

16 år gamle Marco bur i byen Moulindam i Belgia. Ein morgon då han snik seg inn i slottsparken for å studere fuglelivet, oppdagar han ei naken kvinne som står og røykjer. Denne oppdaginga blir starten på den beste og verste sommaren i Marcos liv. Både terroristar, galne skogvaktarar og også Marcos nærmaste familie blir ein trussel, og Marco må gå i dekning for å redde sitt eige liv. Dette er ein forteljing om kjærleik, sex, action og spenning.

 

Annika Thor:

”Nå, i morgen!”

I mai måned i 1968 faller bombene over byer og tettsteder i Vietnam. I Paris er det gateslagsmål mellom studenter og politiet. I Göteborg drømmer fire ungdommer, to jenter og to gutter, om framtiden. Helena drømmer om kjærlighet, barn og et kollektiv på landet. Micke drømmer om en motorsykkel og om å reise rundt på lykke og fromme. Li drømmer om revolusjonen, mens Anders drømmer om Li. Det er en tid da alt er mulig. Nå, i morgen. Boka gir en skildring av de fire ungdommenes leting etter identitet og tilhørighet gjennom et døgn som forandrer alt. Fortellingen gir både et historisk og allmenngyldig tidsbilde av deres ungdomsopprør.


”Vannliljedammen”

I den andre boka om Steffi og Nelli, som blir sendt fra Wien til Sverige for å slippe unna jødeforfølgelsene under den 2. verdenskrig, har Steffi begynt på realskolen i Gøteborg. Hun bor hos doktorfamilien som pleier å være sommergjester på øya. Hun er hemmelig forelsket i Sven, sønnen i huset, men til Steffis store sorg så blir ikke forelskelsen gjengjeldt. Hun savner også foreldrene i Wien. De håper på å komme til USA, men mora blir syk, så det blir ikke noe av. Det går bedre på skolen, selv om jødehatet merkes hos en av lærerne som prøver å ødelegge for Steffi slik at hun ikke skal få fortsette på skolen. Dette er ei tradisjonell og velkomponert bok. En får et godt innblikk i Steffis tanker og følelser og hvordan omverdenen møter henne.

 

Peter Abrahams:

”Mordet på Crazy Katie”

Ingrid Levin-Hill er på feil sted til feil tid. Eller det vil si, skoene hennes er det. Hun må få dem tilbake før noen oppdager dem. Men det betyr at hun vil bli innblandet i en mordsak, og det har hun slett ikke tid til. Hun har mer enn nok med fotballtrening, skolearbeid og kremrollen som Alice i eventyrland. Hun er slett ikke noen Frøken Detektiv. Det er ikke hennes skyld at det plutselig skjer mystiske saker i Echo Falls. Derfor prøver hun å late som ingenting.

 

Gro Fykse:

”Nelias gåte”

Nelia (Cornelia) er 14 år gammel. Hun er en tilsynelatende vanlig tenåring med et helt ordinært liv. Nelia bor sammen med foreldrene Agnes og Peter, men faren jobber i lange perioder i Amazonas, så han ser hun ikke så ofte. En mørk kveld da hun er på vei hjem fra celloøving, blir hun overfalt av en mann og dratt inn i skogen. Den trivielle hverdagen blir fra nå av snudd på hodet. Linus, en ung og aggressiv mann fra en verden parallell til vår egen, har fløyet inn i vår verden gjennom en portal som ligger i en tykk tåke, for å hente Nelia. Fortellingen foregår i to parallelle verdener, er spennende som en thriller og har samtidig en stemning som ligner Astrid Lindgrens univers.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: